Hanoi naar Sapa

Laatst bijgewerkt op september 13, 2023

Geplaatst op

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de Vietnamese hoofdstad Hanoi, overweeg dan een uitstapje naar het noordwesten, de bergen in, naar het prachtige stadje Sapa. Dit voormalige heuvelstation werd in 1922 door de Fransen gesticht en is tegenwoordig een van de populaire toeristische bestemmingen van Vietnam, bekend om zijn prachtige landschap en culturele veelzijdigheid. De stad, ook wel Sa Pa genoemd, is gemakkelijk te bereiken vanuit Hanoi omdat er veel verschillende reisorganisaties zijn die deze route aanbieden.

Lees meer over:
Hanoi naar Sapa met de bus
Met de trein van Hanoi naar Sapa
Hanoi naar Sapa met de taxi

What are the Options for Travel from Hanoi to Sapa?

Wat zijn de reismogelijkheden van Hanoi naar Sapa?

Er zijn feitelijk twee manieren om van Hanoi naar Sapa te reizen: met de trein of over de weg. Dat gezegd hebbende, dit beperkt je keuze niet als het gaat om het vinden van iets dat past bij je budget en je schema, want er zijn verschillende vervoerders die treinen, taxi’s en bussen aanbieden. Over de weg is de reis van Hanoi naar Sapa ongeveer 317 kilometer, wat ongeveer 5 uur duurt. Treinen naar Sapa doen er langer over, maar de meeste, zo niet alle, vertrekken ‘s nachts zodat je wat kunt slapen. Hieronder vind je meer informatie over de slaaptreinen, taxi’s en bussen.

Met de bus van Hanoi naar Sapa

By Bus from Hanoi to Sapa
Sapa Busstation © Jedsada Kiatpornmongkol / Shutterstock.com

Er zijn drie redenen om met de bus of minibus van Hanoi naar Sapa te reizen: de eerste is dat het goedkoper is, de tweede dat het sneller is, en de derde dat bussen en minibussen je direct naar Sapa brengen, iets wat de treinen niet kunnen. De busrit duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Vijf uur als je vertrekt vanaf Noi Bai International Airport en zes uur vanaf het stadscentrum van Hanoi.

VIP-bussen

Als je meer comfort wilt zoals meer beenruimte, een beensteun, een persoonlijk televisiescherm en stewardessenservice, kies dan voor de VIP-bussen van Hanoi naar Sapa. VIP-bussen zijn zo ontworpen dat ze twee rijen bedden met meer tussenruimte hebben, wat reizigers een comfortabelere reis biedt. Als je nog meer ruimte nodig hebt, zoek dan een VIP-bus uit waarbij het getal na ‘VIP’ het totaal aantal passagiers aangeeft. VIP-bussen zijn duurder, maar vormen de beste keus als je comfortabel wilt reizen en bij voorkeur in de bus wilt slapen.

Sleeper Bus in Vietnam
Slaapbus in Vietnam © duangphorn wiriya / Shutterstock.com

Slaapbussen

Slaapbussen zijn een ander alternatief voor de reis van Hanoi naar Sapa. Deze bussen hebben drie rijen met slaapbedden en zijn krapper dan VIP-bussen. Er zijn dus twee smalle looppaden tussen de drie rijen. Het zijn geen volledig platte bedden, maar de rugleuningen zijn vastgezet in een bepaalde hoek en er is genoeg ruimte om je benen plat te leggen, tenzij je erg lang bent. Dit is een basale optie die je wat geld bespaart ten opzichte van de VIP-optie. Hoewel er nog steeds redelijk wat ruimte is, kunnen de bedden tijdens langere ritten zoals die van Hanoi naar Sapa wat oncomfortabel zijn.

Minibusjes of busjes

Als alternatief zijn er minibussen voor 9 tot 14 passagiers met gewone stoelen. Met het predicaat VIP-service zorgen deze voertuigen voor een comfortabele reis met verstelbare stoelen en airconditioning. Met minder passagiers aan boord bieden minibussen een rustigere en meer persoonlijke reiservaring. Het is goed om te weten dat deze minibussen geen voorzieningen hebben zoals drankjes, snacks of toiletten. Er worden echter meerdere stops gemaakt tijdens de reis, zodat passagiers even een pauze kunnen nemen en de benen kunnen strekken.

Bedrijven

Grouptour biedt de meeste busopties naar Sapa, met vertrekken om het uur van 05:30 tot 24:00. Hun vloot bestaat voornamelijk uit bussen met VIP 20 en VIP 22 zitplaatsen. Daarnaast bieden ze minibussen voor 9-14 passagiers en snelbussen met slaapplaatsen voor 38 passagiers.

Techbus VN JSC heeft ook een divers aanbod aan vervoersopties. Ze rijden diensten meerdere malen per uur van 05:50 tot 24:00, voornamelijk met VIP bussen met 22 zitplaatsen. Daarnaast bieden ze slaapbussen met 40 zitplaatsen en minibussen die plaats bieden aan 9-11 passagiers.

Neem de trein naar Sapa vanuit Hanoi

Take the Train to Sapa from Hanoi
Het treinstation van Lao Cai. © Olga Kashubin / Shutterstock.com

Veel reizigers zullen je vertellen dat de trein nemen naar Sapa vanuit Hanoi de beste manier is om tussen deze twee bestemmingen te reizen, omdat de reistijd over de weg aanzienlijk is en autorijden op de Vietnamese wegen niet altijd even betrouwbaar is. Dit was in het verleden misschien waar, maar een nieuwe snelweg heeft deze route sterk verbeterd, waardoor het sneller en veiliger is om per auto of bus van Hanoi naar Sapa te reizen. Uiteindelijk komt het aan op je eigen voorkeur en budget. De meeste treinopties zijn aanzienlijk duurder dan reizen per bus of minibus, maar je zou kunnen stellen dat je voor dat geld een betere service krijgt – treinen bieden meer bewegingsruimte en, als je kiest voor een slaapwagon, zelfs een echt bed in plaats van een gewone stoel.

Behalve dat het duurder is, is het andere nadeel van een trein dat je nog een extra stuk met de bus moet afleggen om in Sapa zelf aan te komen. Het treinstation is in Lao Cai, in de vallei onder Sapa, en er is een zeer bochtige weg die je met een minibus of een privétransfer moet afleggen. Het is maar 35 kilometer, maar door de vele bochten in de weg duurt het ergens tussen de 45 minuten en een uur, dus dit moet je bij je totale reistijd optellen.

Private Cars
Sapaly in express auto tussen Hanoi en de provincie Lao Cai © Yuttana Jaowattana / Shutterstock.com

Als je met de trein van Hanoi naar Sapa reist, heb je verschillende opties. De treinen rijden allemaal van de Vietnamese Staatsspoorwegen, maar elke trein heeft verschillende wagons die eigendom zijn van privébedrijven die allemaal met elkaar concurreren. Welke wagon je ook kiest, je krijgt waarschijnlijk een ticket voor een slaapwagon, maar die variëren aanzienlijk in prijs, dus vergelijk de verschillende opties goed. De voordeligste optie is om bij Vietnam Railways te blijven: zij hebben een eersteklas slaapwagon die slechts iets duurder is dan een minibusrit van Hanoi naar Sapa. Maar als je liever iets luxueuzers wilt, kun je in een van de volgende wagons reizen: Fanxipan, Livitrans Express of Violette Express. Orient Express, King Express en Sapaly bieden allemaal een vergelijkbare service, terwijl Chapa Express en Victoria Express meestal aanzienlijk duurder zijn, maar waarschijnlijk ook comfortabeler.

Welke optie je ook kiest, je hebt toegang tot toiletten, stewardservice en eten aan boord van de trein, en de hele treinreis van Hanoi naar Sapa duurt ongeveer 8 uur.

Met de taxi naar Sapa

Nha Trang to Mui Ne by Taxi

Een andere luxe optie om van Hanoi naar Sapa te reizen is per taxi. Je kunt gemakkelijk een privétaxidienst boeken via 12Go, waar je de prijzen van alle verschillende bedrijven kunt vergelijken. Je kunt afhankelijk van de grootte van je groep kiezen uit een breed scala aan voertuigen, variërend van economy-opties voor omgerekend ongeveer €3 tot SUV’s, kleinere minibussen en uiteindelijk de ruimere minibussen voor 15 personen.

Taxi’s kunnen je overal in Hanoi oppikken, variërend van de oude wijk tot de Noi Bai International Airport. Bij aankomst in Sapa zetten ze je af op de door jou gekozen bestemming. Eenvoudig en handig.

Hoewel taxi’s van Hanoi naar Sapa duurder kunnen zijn dan bussen of minibussen, betaal je een vaste prijs voor het hele voertuig. In dit opzet kun je de kosten verdelen onder de passagiers, of dat nu familie, vrienden of nieuwe kennissen zijn. Als je de kosten deelt met een groep, kan het taxitarief heel betaalbaar worden – mogelijk zelfs goedkoper dan losse buskaartjes. Als je met een grotere groep reist, kan een privétaxi een slimme keuze zijn, omdat je dan de luxe hebt om een heel voertuig voor jezelf te hebben.

Met een verbeterde en veiligere snelweg is het niet meer zo’n beproeving om over de weg van Hanoi naar Sapa te rijden als vroeger, en als je iets sneller en voor minder geld naar Sapa wilt, zijn de bussen en minibussen goede opties. Toch zijn de treinen naar Sapa vanuit Hanoi ook populair, dus welke optie kies jij?

Hoe kom ik van Hanoi naar Sapa?

De goedkoopste manier om van Hanoi naar Sapa te reizen is met een minibus. Er zijn meerdere vervoersmaatschappijen die deze populaire route aanbieden, die over het algemeen tussen de 5 en 6 uur in beslag neemt. Treinen doen er langer over en kosten meer, maar met de slaapmogelijkheden kun je ‘s nachts reizen en op hotelkosten besparen. Veel busmaatschappijen en treinkaartjes kun je online boeken via 12Go.

Kun je vanaf Hanoi naar Sapa vliegen?

Er is geen vliegveld in Sapa, dus je kunt niet vliegen vanuit Hanoi, maar er rijden wel bussen en treinen. Je kunt alle opties in overweging nemen en je tickets boeken op de reiswebsite 12Go. Ze bieden bus- en treinkaartjes aan voor een reis die ongeveer 5,5 tot 6 uur duurt tot in Sapa, of je kunt de langere treinreis overwegen, waarbij je een uur moet overstappen om van het treinstation in Sapa te komen.

Hoe lang is de busrit van Hanoi naar Sapa?

Als je met de bus van Hanoi naar Sapa reist, kun je rekenen op een reistijd van tussen de 5,5 en 6,5 uur, afhankelijk van het tijdstip van de dag waarop je reist en welke busmaatschappij je kiest. Je kunt de verschillende maatschappijen en hun dienstregelingen gemakkelijk vergelijken en online boeken bij 12Go. Zij bieden kaartjes aan voor Sapa Express, Sapa Dragon en Sapa Grouptour, met bussen van het type Semi-Sleeper, Sleeper en VIP.

Hoe nuttig was deze gids?

Klik op een ster om hem te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen:

Kamolchat Thanaditsayakun
Over Kamolchat Thanaditsayakun

Mijn naam is Kamolchat - een schrijver met een passie voor reizen die graag verhalen deelt over nieuwe bestemmingen en onvergetelijke avonturen. Ik ben geboren en getogen in Thailand en ben altijd gefascineerd geweest door de schoonheid en diversiteit van mijn thuisland, wat me inspireerde om erop uit te trekken en de wereld te ontdekken.

Door de jaren heen heb ik het genoegen gehad om bij te dragen aan verschillende reispublicaties en websites, zoals Lonely Planet en Viator. Ik streef ernaar een authentieke weergave te geven van de plaatsen die ik bezoek, me te verdiepen in lokale culturen en authentieke ervaringen te vinden die de ziel voeden.

Als ik verder reis over de hele wereld, wil ik dat je samen met mij de wonderen van onze wereld ervaart via mijn verhalen. Samen kunnen we leren, groeien en geïnspireerd raken door de ongelooflijke mensen, plaatsen en culturen die onze planeet tot zo\'n buitengewone plek maken om te verkennen.