Krung Thep Aphiwat central terminal

Senast uppdaterad 20 november, 2023

Publicerad

Thailands järnvägsnät har tidigare inte varit något att stoltsera med, med sina långsamma tåg, emellanåt ifrågasatta säkerhetsstandarder och föråldrade järnvägsstationer. Men det håller nu på att förändras med invigningen av Bangkoks storslagna nya järnvägsstation, Krung Thep Aphiwat Centralterminal! Denna station är stoltheten för Thailands statliga järnvägar. Den är Bangkoks nyaste, mest storslagna och den största i Sydostasien, med målet att föra landets järnvägstjänster in i framtiden genom säkrare, mer komfortabla och effektiva tjänster över hela Thailand.

Läs mer om:
Om Centralterminalen Krung Thep Aphiwat
Framtida höghastighetståg i Thailand
KTA:s utformning
Hur man tar sig till stationen
KTA:s tidtabell och destinationer
Framtida tjänster från KTA
Tågbiljetter och bokningar för KTA
Framtiden för KTA och Hua Lamphong
Turistattraktioner i närheten av KTA

About Bang Sue Grand Station

Om Centralterminalen Krung Thep Aphiwat

Bangkoks befintliga järnvägsstation, känd som Hua Lamphong, har betjänat staden väl sedan den öppnade 1916. Hua Lamphong är stor och imponerande för sin tid och har över åren hanterat ett växande antal tåg och passagerare, med en toppnotering på 60-70 000 passagerare per dag. Den åldrande järnvägsstationens och dess centrala läge i Bangkoks hjärta – som en gång var en fördel – övertygade regeringen om att något måste göras, och 2010 föddes idén om Bang Sue Grand Station (som nu har bytt namn till Centralterminalen Krung Thep Aphiwat).

Hua Lamphong ligger i Chinatown, i centrala Bangkok, på en plats där den var mest lämplig när den öppnade 1916. Utvecklarna förutsåg dock aldrig en sådan trafikökning, och likt många busstationer runt om i Thailand, bestämdes det att flytta Bangkoks huvudsakliga terminal utanför stadskärnan. Detta skulle bidra till att lätta på trängseln i en mycket trafikerad del av staden, inte bara för fordon som släpper av och plockar upp passagerare, utan också för att minska väntetiderna vid järnvägsövergångarna där fordonen ofta måste vänta länge på att de långsamma tågen ska passera. Med en redan existerande Bang Sue Junction järnvägsstation i norra delen av staden, där många intercitytåg redan trafikerar och tre av fyra intercitytåglinjer passerar, var det mycket logiskt att bygga den nyare, större och bättre Centralterminalen Krung Thep Aphiwat på den platsen.

Framtida höghastighetståg i Thailand

High-Speed Trains in Thailand

Att bygga Krung Thep Aphiwat Central Terminal var dock inte bara för att minska trängseln i stadskärnan; den byggdes för att framtidssäkra Thailands järnvägssystem och för att ansluta till framtida höghastighetståg som planeras gå runt hela Sydasien och förbinda många av regionens större städer. Terminalens utformning ligger därför före sin tid både när det gäller Thailands järnvägssystem och regionala/internationella system.

Om höghastighetsjärnvägen från Bangkok till Nakhon Ratchasima öppnar 2024 som planerat kommer Krung Thep Aphiwat Central Terminal att kunna hantera den tåglinjen och alla dess passagerare, men nästa länk i höghastighetsnätet, som förbinder Nakhon Ratchasima med Vientiane i Laos, har inte ens påbörjats ännu, så det kan dröja många år innan Krung Thep Aphiwat Central Terminal verkligen sätts på prov och Bangkok får bättre internationella förbindelser som en del av det panasiatiska järnvägsnätet.

Utformningen av Krung Thep Aphiwat Central Terminal

Design of Bang Sue Grand Station
De resenärer som reser till den nyöppnade Bang Sue Grand Station kommer att kunna njuta av den ljusa och öppna arkitekturen och den moderna känslan utan att behöva hantera överfulla passager. © 2P Studio / Shutterstock.com

Under tiden kommer resenärer som använder denna nyöppnade tågstation att kunna njuta av den ljusa och öppna arkitekturen och den moderna känslan utan att behöva hantera överfulla passager. Tågstationen byggdes för att kunna hantera flera hundratusen passagerare per dag, vilket är ett rejält kliv uppåt från de 60 000 som Hua Lamphong hanterade. Men med nuvarande passagerarnivåer måste Thailands statliga järnvägar göra mycket för att övertyga tusentals fler människor att använda tågen i stället för de prisvärda långdistans- och internationella busstjänsterna. Höghastighetslinjer mellan städerna kommer definitivt att hjälpa till, och en förbättring av komforten på tågen och tillgängligheten till själva tågstationerna kommer också att hjälpa till.

Den största järnvägsstationen i Sydostasien, Krung Thep Aphiwat Central Terminal Parking

Utformningen av den nya stationen innehåller en del imponerande statistik: dess användbara golvyta är enorma 274 192 kvadratmeter, vilket gör denna Bangkok-tågstation större än KL Sentral Station i Malaysia och vinner priset för den största tågstationen i Sydostasien. Den grottliknande terminalbyggnaden omfattar fyra våningar och har 26 plattformar, varav vissa är så långa som 600 meter. För att minska trafikstockningarna utanför terminalen finns det en underjordisk parkeringsplats med plats för över 1 600 bilar, och tillsammans med terminalen byggdes underhållsdepåer på den intilliggande marken för att hålla allting igång smidigt.

Så tar du dig till Krung Thep Aphiwat-stationen

Entrace to Bang Sue Grand Station
Krung Thep Aphiwat Central Terminal (Bangkok) © pisanstock / Shutterstock.com

Krung Thep Aphiwat Centralterminal, vilket på thailändska betyder “Bangkoks välstånd“, ligger inte i stadens centrum som Hua Lamphong, men den är central i den mening att den är Bangkoks huvudstation och slutstation för alla långväga järnvägslinjer.

Bang Sue MRT-station, Mo Chit bussterminal och SRT pendeltågslinjer

Krung Thep Aphiwat ligger i Chatuchakområdet i Bangkok, norr om stadskärnan. Chatuchak är välkänt för de som reser regelbundet eftersom en av stadens tre viktigaste bussterminaler, Mochit Bussterminal, ligger här. Att ansluta alla olika transportalternativ var avgörande när den nya stationens placering valdes, för att inte bara fjärrtåg utan också SRT, MRT, flygplatsförbindelser och bussförbindelser smidigt ska kunna nå Krung Thep Aphiwat Centralterminal. Krung Thep Aphiwat Centralterminal är därför förbunden med Mochit Bussterminal via en upphöjd gångbro och det finns även andra anslutningar, t.ex. en underjordisk passage till Bang Sue MRT-station.

Mo Chit Bus Terminal
Mo Chit Bus Terminal © paisan sangjunrung / Shutterstock.com

Bussalternativ till Krung Thep Aphiwat Central Terminal

Stationen är belägen cirka 11 kilometer från Bangkoks centrum, vid korsningen 2-06 av Sirat Expressway och strax väster om Chatuchak helgmarknad och Chatuchak Park. Det finns flera offentliga busslinjer som går direkt till Krung Thep Aphiwat Centralterminal, vilket gör det lätt att nå stationen med buss från många delar av Bangkok.

BussnummerRuttYtterligare information
3Kamphaeng Phet Bus Depot – Mo Chit 2 – Khlong San
3Kamphaeng Phet Bus Depot – BTS Mochit StationSlinga
16Kamphaeng Phet bussdepå – Mo Chit 2 – Surawong
49Kamphaeng Phet Bus Depot – Bangkok (Hua Lamphong) järnvägsstationSlinga
52Pak Kret – Vibhavadi Rangsit Rd. – Mo Chit 2Endast till Mo Chit 2
67Kamphaeng Phet Bus Depot – Central Plaza Rama III
77Central Plaza Rama III – Mo Chit 2Endast till Mo Chit 2
96Min Buri – Mo Chit 2Släpp av vid järnvägsstationen
104Pak Kret – Phahonyothin Rd. – Mo Chit 2Endast till Mo Chit 2
134Bua Thong Kheha – Mo Chit 2Släpp av vid järnvägsstationen
136Khlong Toei – Mo Chit 2Avlämning vid järnvägsstationen
138Phra Pradaeng Pier – Mo Chit 2Avlämning vid järnvägsstationen
138Ratchapracha – Mo Chit 2Avlämning vid järnvägsstationen
145Pak Nam (Praeksa Bordin) – Mo Chit 2Avlämning vid järnvägsstationen
145Mega Bangna – Mo Chit 2Avlämning vid järnvägsstationen
157Bang Khae – Phuttha Monthon 1 st rd. – Expressway – Victory Monument
170Phuttha Monthon 2:a gatan – Charan Sanit Wong gatan – Mo Chit 2
509Borommaratchachonnani – Phuttha Monthon 2 nd rd. – Mo Chit 2Gå endast till Mo Chit 2
517Kamphaeng Phet Bus Depot – Mo Chit 2 – KMITL
536Pak Nam – Expressway – Mo Chit 2Endast till Mo Chit 2
PendelbussKrung Thep Aphiwat Central Terminal – Expressway – Bangkoks järnvägsstation (Hua Lamphong)Buss med lågt golv

MRT Blue Line har en underjordisk passage till Krung Thep Aphiwat Centralterminal

MRT är troligen det mest praktiska alternativet för att nå Krung Thep Aphiwat Centralterminal från centrala Bangkok, eftersom MRT Blue Line: Bang Sue Station ligger precis intill Krung Thep Aphiwat och är ansluten via en underjordisk passage. Den blå linjen går i en cirkel runt Bangkok, från Tha Phra till Lak Song, och passerar både Bang Sue och Hua Lamphong (den gamla stationen).

SRT:s röda linje är ansluten till järnvägsstationen

Den nya SRT Red Line är ett annat alternativ om du bor utanför centrala Bangkok. Det är i grunden två eletriska pendeltågslinjer. En stor del av systemet är fortfarande under uppbyggnad och för närvarande slutar vid Krung Thep Aphiwat Centralterminal. När de två linjerna är färdiga kommer de att sträcka sig från Thammasat Universitys Rangsit Campus till Maha Chai i Samut Sakhon-provinsen och från Salaya i Nakhon Pathom-provinsen till Hua Mak i Bangkok.

Mo Chit BTS Station
Mo Chit BTS-stationen ligger cirka 2,3 kilometer från Mo Chit bussterminal © miroslav_1 / Shutterstock.com

BTS Skytrain BTS Skytrain till Krung Thep Aphiwat Centralterminal

BTS Skytrain är för närvarande inte kopplad till Krung Thep Aphiwat Centralterminal, så det närmaste du kan komma med BTS är Mo Chit BTS Station. Från här kan du promenera, men det är en bit att gå och inte en särskilt rak väg, men du kan alternativt byta till MRT Blue Line vid Chatuchak Park Station och kliva av vid Bang Sue Station eller ta en taxi direkt till Bang Sue Grand Station.

Ta en taxi till och från Sydostasiens största järnvägsstation

När det kommer till taxi, kan du alltid välja att ta en taxi till Krung Thep Aphiwat Centralterminal oavsett var du befinner dig i Bangkok. Det är bekvämt men naturligtvis också dyrare, och om du anländer till Aphiwat-stationen och vill resa vidare till någon annanstans i staden finns det en taxistation på stationens östra sida.

Krung Thep Aphiwat Centralterminal – tidtabell och destinationer

Populära rutter från Bangkok med tåg använder nu Krung Thep Aphiwat Central Terminal eftersom den är öppen och i drift. Om man till exempel åker på den norra linjen från Bangkok till Chiang Mai går det fem tåg om dagen från KTA. Egentligen kan du resa i stort sett var som helst i Thailand när du börjar med ett tåg från Bangkok, på den södra linjen, inklusive Bangkok till Chumphon, Bangkok till Surat Thani, Bangkok till Nakhon Si Thammarat och många fler. För uppdaterade tidtabeller, se sidan State Railway of Thailand där du kan ange din avgångsstation och ankomstdestination.

Avgång: Långdistans tåg från KTA till norra och nordöstra Thailand avgår från plattformarna 1 och 2. Tåg till södra Thailand avgår från plattformarna 7 och 8.

Ankomst: Långdistans tåg till KTA från norra och nordöstra Thailand anländer till plattformarna 5 och 6. Tåg från södra Thailand anländer till plattformarna 11 och 12.

För närvarande är det tre Bangkok-linjer som nyttjar Krung Thep Aphiwat Centralterminal. Dessa är alla förortståg och inte långdistanslinjer: MRT Blue Line, SRT Light Red Line och SRT Dark Red Line.

MRT Blue Line är en tunnelbana som förbinder Krung Thep Aphiwat Centralterminal med destinationer i stadens centrum, inklusive Hua Lamphong Station, och den ansluter även till BTS:s skytrains samt Airport Link.

SRT Light Red Line går västerut till Taling Chan, medan Dark Red Line går norrut till Rangsit och inkluderar en hållplats vid Don Mueang Airport, och de trafikeras från stationens andra våning.

Bangkok - Chiang Mai ฿ 278–1,138 10t. 10m – 13t. 50m
  •   Sovvagn 2:a klass AC 14:32, 18:40, 18:57, 20:22, 22:30, 22:47
  •   2:a klass AC endast sittplatser 09:05, 09:20
  •   2:a klass, fläkt, endast sittplatser 14:15, 14:32, 20:05, 20:22, 22:30, 22:47
  •   Klass 3 Fan 14:15, 14:32, 20:05, 20:22, 22:30, 22:47
Bangkok - Surat Thani Tågstation ฿ 266–1,862 8t. 50m – 10t. 2m
  •   1: a klass Sleeper 16:50, 18:50
  •   Sovvagn 2:a klass AC 15:10, 16:10, 16:50, 17:50, 18:50, 19:50, 20:30
  •   Sovvagn 2:a klass, fläkt 15:10, 17:50, 20:30
  •   2:a klass AC endast sittplatser 07:30, 22:50
  •   2:a klass, fläkt, endast sittplatser 15:10, 16:10, 17:50, 18:50, 19:50, 20:30
  •   Klass 3 Fan 15:10, 16:10, 17:50, 18:50, 19:50, 20:30

Framtida tjänster från Krung Thep Aphiwat Central Terminal

SRT Red Line train
Den nyöppnade röda SRT-linjen

Förutom de röda linjetrafiken på andra våningen i Krung Thep Aphiwat Central Terminal kommer intercitytåg att använda de övriga tio plattformarna på denna våning.

Framtida höghastighetståg

Från nivå 3 kommer höghastighetståg med elektrifierade tåg att gå. Bortsett från stadstrafiken som använder elektriska tåg har Thailand ännu inte något elektriskt järnvägssystem, så den tredje nivån i Krung Thep Aphiwat kommer att förbli tämligen tom tills den första av dessa tas i drift, höghastighetsjärnvägen Bangkok-Nakhon Ratchasima som håller på att byggas.

Höghastighetsjärnväg från Don Mueang till Suvarnabhumi och U-Tapao

Krung Thep Aphiwat Central Terminal kommer också att vara en knutpunkt för Airport Rail Link, till och från Suvarnabhumiflygplatsen, och kommer att vara en del av höghastighetsjärnvägen Don Mueang-Suvarnabhumi-U-Tapao. Dessa tjänster kommer också att bedrivas från den tredje våningen. Det är lite förvirrande eftersom skyltar för Airport Rail redan har installerats trots att dessa tjänster kan vara ett år eller mer försenade, så låt dig inte luras av skyltarna och tro att det redan finns ett flygplatståg eftersom det inte finns något från Krung Thep Aphiwat Central Terminal för närvarande.

Tågbiljetter och bokningar för Krung Thep Aphiwat Central Terminal

I närheten av gate 4 och matplatsen, i den norra delen av Krung Thep Aphiwat, hittar du huvudbiljettkontoret. Det har 23 servicefönster. 4 ytterligare biljettluckor, finns nära gate 13 i byggnadens södra ände, nära Red Line och MRT-stationens ingång. Dessa kontor säljer förhandsbiljetter samt biljetter samma dag för förestående avgångar.

Biljetter online:
Du kan boka dina biljetter i förväg online om du vill garantera att du får en plats på exakt det tåg som du vill ha. Bokningswebbplatser som 12go är bekväma och effektiva.

Thailands tågsystem erbjuder olika tågtyper, vilket påverkar reshastighet, stopp, varaktighet, vagnskvalitet och tillgängliga klasser. Tågnumren är praktiska för att identifiera dessa faktorer under bokningen. Genom att kontrollera numret kan du enkelt urskilja vilken tågtyp du vill åka med.

Framtiden för Krung Thep Aphiwat Central Terminal och Hua Lamphong

Hua Lamphong Bangkok Station
Hua Lamphong, Bangkoks ursprungliga tågstation, har varit i drift i över 100 år. © dumrongsak / depositphotos.com

Så vad är den ultimata framtiden för Hua Lamphong och den befintliga Krung Thep Aphiwat Central Terminal? Som nämnts ovan är planen definitivt att stänga Hua Lamphong, Bangkoks ursprungliga tågstation, efter att den varit i drift i över 100 år. Hua Lamphong har gett stor service till Bangkokborna och till tusentals besökare från hela världen, men det är tågstationens centrala läge som fick regeringen att besluta om en mycket större tågstation utanför stadens centrum för att minska trängseln i en av världens mest trafikerade städer.

Den ursprungliga planen för Hua Lamphong var att tågstationen skulle stå kvar och bli ett museum. Den är trots allt en viktig del av stadens historia och har den storslagna arkitektoniska stilen italiensk neorenaissance, som byggdes mellan 1910 och 1916. Just nu är det oklart när, eller ens om detta fortfarande kommer att ske.

Bang Sue Junction var också planerad att stängas när trafiken flyttades till Krung Thep Aphiwat Central Terminal. Det ursprungliga Bang Sue öppnades redan 1898 och var en del av Thailands ursprungliga järnväg från Bangkok till Ayutthaya. Den delades upp i två tågstationer 1989, Bang Sue 1 och Bang Sue 2, som ligger ungefär 200 meter från varandra. Bang Sue 1 var för de norra och nordöstra linjerna och Bang Sue 2 var för de södra linjerna. Men som förberedelse för den nya Krung Thep Aphiwat Central Terminal stängdes Bang Sue 1 faktiskt för att ge plats åt den nya stationen 2016. Tjänsterna använder fortfarande denna tågstation för tillfället, men den långsiktiga planen var definitivt att stänga Bang Sue Junction.

Turistattraktioner i närheten av Krung Thep Aphiwat Central Terminal

Chatuchak Market
Chatuchak-marknaden

Den överlägset största turistattraktionen nära Krung Thep Aphiwat Central Terminal, som ligger i Chatuchakområdet i Bangkok, är Chatuchak Weekend Market. Denna enorma marknad är den största i Thailand och här finns över 15 000 stånd som säljer allt möjligt, från husdjur till kläder, mat, böcker, hemslöjd och mycket mer. Det finns faktiskt 27 olika avdelningar som är indelade efter vilka varor de säljer, och marknaden lockar omkring 200 000 besökare varje helg.

Om du inte besöker marknaden på helgen kan du fortfarande njuta av fantastisk shopping i närheten av Krung Thep Aphiwat Central Terminal eftersom JJ Mall också ligger mycket nära. Detta stora köpcentrum har 3 våningar för parkering och 4 våningar med butiker och tjänster som sammanlagt uppgår till cirka 1 200 butiker, och inkluderar en internationell matplats.

Chatuchak Park ligger också i närheten. Förutom att det är en trevlig plats att promenera runt på för att komma bort från trafiken och bullret i Bangkok, är parken hemvist för Children’s Discovery Museum och Bangkok Butterfly Garden and Insectarium. Parken är vidare uppdelad i mindre parker med olika zoner för aktiviteter, t.ex. ett sportcenter med utomhuspool, tennis- och andra bollplaner, en skatepark, områden för löpning och jogging och många stigar som korsar parken för en fridfull promenad.

Hotell i Krung Thep Aphiwat Central Terminal

A row of shopping stalls at Chatuchak Market in Bangkok
En rad med shoppingstånd på Chatuchak Market. © themorningglory / Shutterstock.com

Eftersom stationen inte är i drift i närheten av sin fulla kapacitet finns det i dagsläget inga hotell eller logitjänster direkt vid Krung Thep Aphiwat Central Terminal (även om detta sannolikt kommer att ändras i framtiden med ökad efterfrågan), men det finns många alla inom några kilometer om du behöver hitta någonstans att bo. I området strax söder om Chatuchak Market och JJ Mall finns det många ställen att bo på. Dessa inkluderar 2-, 3- och 4-stjärniga vandrarhem och hotell som passar alla budgetar, och även om de förmodligen inte ligger på gångavstånd är de tillräckligt nära för att hoppa in i en taxi för att ta sig till Krung Thep Aphiwat Central Terminal

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.