Bangkok naar Koh Samui

Laatst bijgewerkt op september 14, 2023

Geplaatst op

Als je al wat tijd hebt doorgebracht in de bruisende hoofdstad van Thailand, Bangkok, dan zou je wel eens op zoek kunnen zijn naar een ontspannen sfeer om een paar dagen of langer tot rust te komen. Met zoveel strandresorts en perfecte eilanden om uit te kiezen, kan het lastig zijn om te kiezen, maar Koh Samui is er zeker een die we je zouden aanraden.

Lees meer over:
Bangkok naar Koh Samui per vlucht
Bangkok naar Koh Samui via trein & veerboot
Bangkok naar Koh Samui via bus & veerboot

Dit eiland in de Golf van Thailand staat bekend om zijn idyllische stranden en om het bergachtige regenwoud in het binnenland. Met zijn luxueuze spa’s trekt het bezoekers van over de hele wereld, maar het heeft ook een bruisend nachtleven en betaalbare accommodaties die backpackers aantrekken. Als je je afvraagt hoe je van Bangkok naar Koh Samui komt, lees dan verder voor onze gids.

Vluchten van Bangkok naar Koh Samui

Flight Bangkok to Koh Samui
Bangkok Airways vliegtuig landt in Koh Samui © IamDoctorEgg / Shutterstock.com

Koh Samui ligt meer dan 700 kilometer van Bangkok, dus de snelste manier om hier te komen is per vliegtuig, maar vluchten van Bangkok naar Koh Samui kunnen duur zijn, wat betekent dat vliegen niet voor iedereen betaalbaar is. Als je de kosten even buiten beschouwing laat, beschikt Koh Samui over zijn eigen vliegveld, gelegen in het noordoosten van het eiland, dat oorspronkelijk werd gebouwd door Bangkok Airways als een privé vliegveld alleen voor hun gebruik, waardoor deze luchtvaartmaatschappij een monopolie heeft op directe vluchten tussen de twee bestemmingen. Als je rechtstreeks wilt vliegen, is Bangkok Airways de enige beschikbare luchtvaartmaatschappij, maar het goede nieuws is dat ze frequente vluchten hebben, die bijna ieder uur vertrekken.

Met zoveel dagelijkse vluchten die Bangkok Airways aanbiedt, is het meestal vrij eenvoudig om een plaats in het vliegtuig te vinden, hoewel dit niet altijd het geval zal zijn rond de Thaise vakantieperiodes. Vliegtarieven kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van wanneer je je ticket boekt; het is altijd aan te raden om zo ver mogelijk van tevoren te boeken voor de beste deals, omdat je waarschijnlijk het dubbele zult betalen als je op de dag van vertrek een ticket probeert te kopen. Hoe dan ook, vluchten met Bangkok Airways worden naar Thaise maatstaven als duur beschouwd.

Surat Thani International Airport
Surat Thani International Airport is de tiende drukste luchthaven van Thailand en het is ook de thuisbasis van de Koninklijke Thaise Luchtmacht. © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Er zijn een paar andere opties voor vluchten tussen Bangkok en Koh Samui. Je kunt naar Surat Thani Airport of Chumphon Airport vliegen. Beide liggen op het vasteland, dus voor beide opties moet je ook een veerboot nemen naar het eiland. De veerbootverbindingen zijn echter goed en met low-cost luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden naar beide luchthavens, kun je flink besparen door op deze manier te reizen.

Zodra je aankomt op Koh Samui Airport (als je een rechtstreekse vlucht neemt van Bangkok naar Koh Samui) is er voldoende grondvervoer om je verder te helpen naar een hotel of resort. Minibusjes en privébusjes zijn een goede optie, maar er zijn doorgaans niet veel taxi’s beschikbaar op het vliegveld.

Bangkok naar Koh Samui per trein en veerboot

Aerial view of Krung Thep Aphiwat Central Terminal and surrounding office buildings under a twilight sky in Bangkok, Thailand
Avondopname van Krung Thep Aphiwat Centrale Terminal, Bangkok

Een nog goedkopere optie dan vliegen met budgetmaatschappijen is de trein en veerboot van Bangkok naar Koh Samui te nemen. Het grootste nadeel van reizen per trein en veerboot is de tijd die het kost. Echter, je kunt beargumenteren dat als je ‘s nachts in een slaaptrein reist, je eigenlijk niet veel tijd van je vakantie verliest. Vanaf het nieuwe treinstation Krung Thep Aphiwat in Bangkok kun je ‘s avonds een trein nemen, de hele nacht doorreizen en de volgende ochtend wakker worden op het station van Surat Thani. In Surat Thani stap je uit de trein en ga je aan boord van een pendelbus die je naar de kust en de Donsak Pier brengt.

Eenmaal aangekomen bij de Donsak Pier wordt je reis van Bangkok naar Koh Samui nog interessanter en spannender! Je hebt de optie om een standaard veerboot te nemen als je rustig achterover wilt leunen en van de reis wilt genieten. De standaard veerboot doet er ongeveer 90 minuten over, maar je kunt ook voor de snellere optie kiezen en met een high-speed catamaran reizen. Deze doet er slechts 45 minuten over om op Koh Samui te komen, dus als je snel naar de stranden en bars wilt, is dit de beste optie. Je kunt ook kijken naar veerboten vanaf Ban Don Pier die aangeboden worden door Seatran Ferries, terwijl die vanaf Donsak Pier verzorgd worden door Raja Ferry.

Surat Thani Train Station Reservations
Het treinstation van Surat Thani ligt in het stadje Phunphin, ongeveer 10 kilometer verwijderd van het centrum van Surat Thani. © INFINITYSTUDIO889 / Shutterstock.com

Combinatietickets voor trein en boot kun je kopen bij de Krung Thep Aphiwat Train Terminal in Bangkok, zodat je niet voor elk deel van de reis een apart kaartje hoeft te kopen, of je kunt ze vooraf online kopen. Hoe je je tickets ook koopt, je moet ze echt van tevoren kopen, want deze treinen zijn vaak uitverkocht.

Bus en veerboot van Bangkok naar Koh Samui

Ferry Chumphon to Koh Samui
Chumphon catamaran © charnsitr / Shutterstock.com

Een laatste optie om van Bangkok naar Koh Samui te reizen is met de bus en de veerboot. Bij deze optie neem je een bus van Bangkok naar Chumphon (met een tussenstop in Hua Hin). In Chumphon stap je vervolgens op de catamaran die via de eilanden Ko Nang Yuan, Ko Tao en Ko Pha Ngan vaart. Deze route is schilderachtig omdat je onderweg meer eilanden passeert, maar het kost wel tijd – de hele reis duurt ongeveer 11 uur, waarvan de helft op de boot.

Er zijn dus drie verschillende mogelijkheden om van Bangkok naar Koh Samui te reizen. Welke je kiest hangt in de eerste plaats af van je budget en vervolgens van hoe snel je op het eiland wilt zijn. Vluchten zijn ideaal, maar ze zijn duur als je met een budget reist, maar die keuze laten we aan jou over.

Hoe ver is Koh Samui van Bangkok?

Als je met de veerboot en over de weg reist, is de afstand van Koh Samui naar Bangkok ongeveer 760 km, wat afhankelijk van de veerverbindingen tussen de 12 en 16 uur in beslag neemt. Bussen zijn de goedkoopste manier om te reizen, terwijl veerboot, bus en trein een andere betaalbare optie vormen. Vluchten zijn het snelst (ongeveer 75 minuten) en het meest prijzig, maar je moet alle prijzen vergelijken en online tickets boeken.

Hoe kom je van Bangkok naar Koh Samui?

Om een lange reis over de weg en vervolgens met de veerboot te vermijden, is de gemakkelijkste en snelste manier om van Bangkok naar Koh Samui te komen een vlucht met Bangkok Airways. Echter, als je geld wilt besparen en het niet erg vindt om de hele dag onderweg te zijn, koop dan een ticket dat zowel de bus als de veerboot omvat.

Hoe kom je op Koh Samui?

Het op één na grootste eiland van Thailand heeft zijn eigen vliegveld, dus het is heel gemakkelijk om naar Koh Samui te komen vanuit steden als Bangkok, Singapore, Chiang Mai en dergelijke. Vluchten kunnen echter prijzig zijn, dus je kunt geld besparen door een veerboot te nemen vanaf het vasteland of een van de naburige eilanden. Als je op 12Go kijkt, tonen ze zoekresultaten voor vluchten, veerboten en transfers vanaf meerdere vertrekpunten.

Hoe lang is de veerboot van Bangkok naar Koh Samui?

Je kunt niet rechtstreeks met de veerboot van Bangkok naar Koh Samui. Je moet eerst een bus of trein naar het zuiden nemen en dan een veerboot naar het eiland. Het goede nieuws is dat je combinatietickets voor de hele reis kunt kopen via 12Go, met gegarandeerde verbindingen. De totale reistijd varieert van 10 uur 40 via de bus en de veerboot, tot meer dan 17 uur met de trein en de veerboot.

Hoeveel piers zijn er in Koh Samui?

Er zijn vier grote veerboot piers op Koh Samui, verspreid over verschillende punten langs de kust van het eiland: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier en Big Buddha Pier, plus er zijn veel kleinere piers voor charters en tourboten. Bekijk waar je veerboot aankomt en kies je accommodatie overeenkomstig om een lange transfer te vermijden, boek dan je veerboottickets bij 12Go.

Waar is de veerboothaven in Koh Samui?

Omdat Koh Samui een groot en zeer populair eiland is, heeft het verschillende veerboothavens, meestal piers genoemd. Welke je gebruikt hangt af van waar je vandaan komt of naartoe gaat. De vier belangrijkste zijn: Pralan Pier, Nathon Pier, Lipa Noi Pier en Big Buddha Pier, die het dichtst bij het vliegveld ligt. Boek veerboottickets online via 12Go en hun zoekresultaten zullen je tonen welke pier je nodig hebt.

Hoe nuttig was deze gids?

Klik op een ster om hem te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Aantal stemmen:

Kamolchat Thanaditsayakun
Over Kamolchat Thanaditsayakun

Mijn naam is Kamolchat - een schrijver met een passie voor reizen die graag verhalen deelt over nieuwe bestemmingen en onvergetelijke avonturen. Ik ben geboren en getogen in Thailand en ben altijd gefascineerd geweest door de schoonheid en diversiteit van mijn thuisland, wat me inspireerde om erop uit te trekken en de wereld te ontdekken.

Door de jaren heen heb ik het genoegen gehad om bij te dragen aan verschillende reispublicaties en websites, zoals Lonely Planet en Viator. Ik streef ernaar een authentieke weergave te geven van de plaatsen die ik bezoek, me te verdiepen in lokale culturen en authentieke ervaringen te vinden die de ziel voeden.

Als ik verder reis over de hele wereld, wil ik dat je samen met mij de wonderen van onze wereld ervaart via mijn verhalen. Samen kunnen we leren, groeien en geïnspireerd raken door de ongelooflijke mensen, plaatsen en culturen die onze planeet tot zo\'n buitengewone plek maken om te verkennen.