Resa med buss i Thailand

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Med så många saker att se och uppleva i Thailand, planerar många besökare att resa runt i detta vackra sydostasiatiska land för att utforska städerna, templen, stränderna och landskapet. Men Thailand är ett stort land (ungefär samma storlek som Sverige), så vad är det bästa sättet att förflytta sig mellan olika platser? Det kanske förvånar dig att höra att det mest populära sättet att resa i Thailand är att resa med buss. Långdistansbussresor i Thailand är prisvärda, och eftersom bussnätet är så utbrett kan du i princip nå alla delar av landet med buss. I vår guide till bussresor i Thailand får du all information du behöver för att resa med buss, oavsett om du väljer offentlig eller privat transport, eller de dyrare och bekvämare VIP-alternativen.

Läs mer om detta:
Var köper man bussbiljetter i Thailand
Offentlig busstrafik i Thailand
Expressbussar i Thailand
VIP-bussar i Thailand
Greenbus i Thailand

Är det säkert att åka buss i Thailand?

Låt oss vara ärliga, bussresor i vissa asiatiska länder kan vara lite nervpirrande om man hamnar med en våghalsig busschaufför som kör fram längs smala och gropiga vägar. Som tur är har bussresor i Thailand ett mycket gott rykte. Lokala bussbolag tenderar att använda lite äldre och mindre bekväma bussar, vilket gör dem mindre lämpliga för allt annat än korta resor. Privata bolag kör dock nyare bussar som är i mycket gott skick och väl underhållna, vilket gör dem säkra för längre sträckor. Sätena är bekväma, bussarna är utrustade med luftkonditionering och många har även toaletter ombord. Busschaufförerna kör generellt försiktigt och i genomsnitt 60-70 km/h, beroende på vägtyp och förhållanden.

Var köper man biljetter för bussresor i Thailand?

Bus Tickets Thailand
Resenärer köar för att köpa bussbiljetter på Ekkamai busstation. © Narin Nonthamand / Shutterstock.com

Det finns många olika alternativ för att köpa bussbiljetter i Thailand. Det mest uppenbara stället att köpa biljetter är direkt på busstationen, men du kan också använda en resebyrå i den stad du befinner dig i, eller välja en researrangör online som 12Go. Även om det kan vara enkelt att köpa biljetten på busstationen kan det vara lite skrämmande om du är nybörjare och inte är säker på exakt vad du köper. Resebyråer kan lösa denna oro, men du kommer sannolikt att betala mer för din bussbiljett på detta sätt eftersom agenten tar ut en provision på biljettpriset. Dessutom finns det några oseriösa resebyråer som verkar på platser som Khao San Road i Bangkok, så du bör vara medveten om detta.

Av ovanstående anledning skulle vi definitivt rekommendera att använda en researrangör på nätet, och 12Go har ett mycket gott rykte. Att köpa online är enklare eftersom du kan se alla alternativ framför dig, läsa recensioner från tidigare resenärer och fatta ett välgrundat beslut innan du går vidare och bokar. Dessutom har du stöd från ett större företag om du skulle stöta på några problem och behöver göra ändringar.

Thailands busstrafik

Thailand Public Bus Service
Många resenärer väntar på den allmänna bussen vid BTS Chatuchak-stationen i Bangkok. © 2p2play / Shutterstock.com

Som nämnts tidigare finns det två typer av bussoperatörer i Thailand: offentliga bussar och privata bussar. De offentliga bussarna drivs av lokala myndigheter och är utformade för att vara överkomliga för alla. Det är troligt att du använder dessa bussar om du reser inom en stad på kortare sträckor, men det finns även allmänna busslinjer som kör mellan städer på de mest populära rutterna. Eftersom dessa bussar ofta är äldre, mindre bekväma och kanske inte lika väl underhållna, rekommenderar vi inte att du använder allmänna bussar i Thailand för resor från stad till stad. Men de är utmärkta för de korta lokala resorna!

Privata bussbolag i Thailand

De privata bussbolagen är ett utmärkt val för längre resor. Generellt sett finns det två klasser av privata bussar i Thailand: Express och VIP.

Expressbussar i Thailand

Express Bus Thailand

Även om de kallas expressbussar är det här kanske inte det snabbaste sättet att ta sig från stad till stad – ja, de är mycket snabbare än lokalbussarna, men expressbussarna i Thailand kan stanna många gånger längs vägen, vid andra busstationer och plockar även upp passagerare från vägkanten. Även om det gör resan längre kan det vara en stor fördel om du befinner dig någonstans utanför en stad, eller om du inte hade tid att köpa en biljett i förväg. Hoppa på expressbussen så kan du köpa din biljett när du kliver ombord!

Express Bus Thailand
Sittplatser på en expressbuss i Thailand.

Så, hur är komforten på Expressbussar i Thailand? Ganska bra, faktiskt. Sätena är ganska mjuka och kan vanligtvis lutas lite, och det finns ofta toaletter ombord. Luftkonditionering är standard, och beroende på operatör kan du dessutom få gratis vatten och/eller snacks. Bussarna stannar längs vägen så att du kan kliva av och sträcka på benen, köpa mat och använda andra tjänster.

Nackdelen är att det kan finnas lite mindre utrymme för ben och armar på expressbussarna, men de är mycket prisvärda och ofta tillgängliga, särskilt på populära linjer från stad till stad. Tänk bara på att detta också är ett extremt populärt sätt för lokalbefolkningen att resa, så bussarna är vanligtvis ganska fulla och de bokas upp i förväg, särskilt under helgdagar och festivaler. Boka dina biljetter tidigt med 12Go för att vara säker på att du får vad du vill ha.

VIP-bussar i Thailand

VIP Bus Thailand

Trots namnet är VIP-bussar i Thailand inte bara till för Very Important People! Förkortningen står dock för en högre nivå av komfort och lyx än vad du hittar på andra bussar. Att resa med en VIP-buss i Thailand anses vara säkert, snabbt, bekvämt och (allt taget i beaktande) prisvärt. Ja, VIP-bussar är den dyraste typen av bussresa i Thailand, men jämfört med transporter i västländer är de fortfarande otroligt prisvärda.

När det gäller komfort har VIP-bussar vanligtvis bara tre säten per rad, organiserade som två på ena sidan av mittgången och ett på den andra. På grund av detta får du större säten som ger mer armbågsutrymme, och det finns lite mer benutrymme i dessa bussar också eftersom det finns ett par rader mindre än på Expressbussar. Sätena är mjuka och kan lutas ganska långt, så om du reser över natten har du en viss chans att få lite sömn.

Phuket to Bangkok by VIP Bus
En VIP-buss med standard 2+1 sittplatser.

Thailands VIP-bussar erbjuder i allmänhet vatten och snacks, och det finns toaletter ombord. Dessutom är de ofta utrustade med TV-apparater, även om dessa enbart visar kanaler på thailändska. Biljettpriserna inkluderar ofta en matkupong för när du gör ett stopp vid ett serviceområde, vilket ger möjlighet att äta en måltid, alternativt kan du köpa egen mat för att ta med tillbaka ombord.

Det finns ett par mindre nackdelar med att resa med VIP-buss i Thailand. För det första, även om luftkonditionering är nödvändigt i det thailändska klimatet, är den ofta inställd på en alltför låg temperatur och kan bli ganska kall – se till att ta med en tröja eller en filt för att kompensera för detta. Dessutom stannar VIP-bussarna inte lika ofta som expressbussarna – detta kan naturligtvis också vara en fördel, men om du är en person som gillar att sträcka på benen ofta kan VIP-bussen kanske inte vara det optimala valet för dig. Å andra sidan innebär färre stopp att du kommer snabbare fram till din destination.

Greenbus Thailand

Green Bus in Thailand
Grön VIP-buss på busstationen i Chiang Mai © nitinut380 / Shutterstock.com

Det är värt att nämna Greenbus här eftersom det är ett bra alternativ för resor i norra Thailand, även om de har rutter över hela landet, från öst till väst, och till och med så långt söderut som Phuket. Deras huvudknutpunkt ligger dock i Chiang Mai och majoriteten av deras tjänster är centrerade kring den staden, med sträckan Chiang Mai till Chiang Rai som deras mest frekventerade rutt. Det går nästan tjugo bussar per dag längs den här sträckan, vilket gör Greenbus till ett utmärkt val om du planerar en resa från Chiang Mai.

About Greenbus
En Greenbus VIP 24-buss med 2+1 sittplatser

Å ena sidan har Greenbus nya och mycket bekväma VIP-bussar som till och med ligger ett snäpp över andra populära bussbolag, så om du föredrar att betala lite extra för komfort är de ett utmärkt alternativ. Dock har det framkommit rapporter om att äldre och mindre väl underhållna bussar används på vissa linjer (Expressbussar) och dessa erbjuder inte samma höga komfortnivå. Om du är osäker på vilka tjänster som finns ombord på bussen du överväger, se till att boka via 12Go där det alltid framgår tydligt vilken typ av buss du köper biljetter till.

Som slutsats är att resa med buss i Thailand ett utmärkt sätt att uppleva detta fantastiska land. Du får uppleva mer genom fönstret på en buss än från ett flygplan, och bussar är vanligtvis även betydligt billigare än flyg. Med stor flexibilitet när det gäller antalet rutter och destinationer du kan resa till, är bussarna det absolut mest bekväma sättet att ta sig från A till B i Thailand; de är prisvärda, komfortabla och säkra. Den enda verkliga nackdelen är den tid det kan ta att ta sig från en stad till en annan.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.