Res med färja i Thailand

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Thailand, med sina imponerande kuster utmed Thailändska bukten och Andamanhavet, sträcker sig över 3 219 km kustlinje och har hundratals öar. Även om några av de större öarna har flygplatser, saknar många av dem det, vilket innebär att färjor är nödvändiga för att besöka dessa vackra destinationer. Färjor i Thailand är ett populärt transportsätt, och det är ofta både enkelt och prisvärt att resa med dem. Oavsett om du planerar en örundtur eller bara besöker en specifik ö, finns det alltid alternativ att välja mellan: färja, motorbåt, katamaran, longtailbåt och även nattbåtar. Om du börjar din resa från en stad som Bangkok, kan kombinerade buss- och färjebiljetter vara ett smidigt sätt att planera din resa.

Läs mer om detta:
Hur och var du köper biljetter till färjor i Thailand
Avgångspunkter för färjor till thailändska öar
Färjor till Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan
Färjor till Koh Chang, Koh Wai, Koh Mak och Koh Kood
Färjor till Koh Phi Phi och Koh Lanta

Traveling by Ferry in Thailand, is it Safe?
Höghastighetsfärja från Laem Sok Pier, Trat till ön Koh Kood i Trat-provinsen i östra Thailand © Sanit Fuangnakhon / Shutterstock.com

Är det säkert att resa med färja i Thailand?

Generellt sett, ja, det är säkert att resa med färja i Thailand. Men, precis som med alla transportmedel, kan olyckor ske, och det har förekommit fall där båtar sjunkit under färder mellan thailändska öar. Dock bör detta inte avskräcka dig. Statistiken visar att det övervägande är säkert att resa med båt. Vid de sällsynta tillfällen när olyckor inträffar, är det oftast mindre båtar som longtailbåtar eller motorbåtar som är inblandade.

För att säkerställa en trygg resa, använd sunt förnuft. Om en båt ser ut att vara överfull, är den troligtvis det. Det kan vara klokt att vänta på nästa båt istället för att riskera en överfylld resa. Att resa med motorbåt under natten är inte att rekommendera, särskilt med nedsatt sikt och potentiellt berusade medpassagerare. Undvik även att resa med båt under dåligt väder. Även om större färjor kan klara av ruffa förhållanden, gäller detsamma inte nödvändigtvis för mindre båtar.

Hur och var du köper biljetter till färjor i Thailand

Where to Buy Your Tickets for Ferry Travel in Thailand

Biljetter till färjor kan köpas på flera ställen, såsom direkt vid färjelägen, via resebyråer eller online. Det finns olika biljettalternativ, vilket kan påverka var du väljer att köpa dem. Om du bara behöver en färjebiljett och redan bor nära färjeläget, kan ett köp direkt vid piran vara lämpligt. Dock kan tidtabellerna skilja sig mellan de olika färjebolagen, så det kan vara värt att jämföra innan du beslutar dig.

Om du har en längre sträcka att resa, är det rekommenderat att köpa en kombinerad buss- och färjebiljett. Dessa kan enkelt köpas online via sidor som 12Go. Fördelen med att boka genom dem är att du gör en enda bokning för hela din resa, vilket minimerar stress. Med 12Go kan du enkelt söka, se resultat direkt, jämföra priser, biljettvillkor och läsa recensioner från andra resenärer. Dessutom har du stödet av ett större företag om det uppstår några problem under resans gång. Självklart erbjuder 12Go även enskilda färjebiljetter utan bussalternativ – deras sökfunktion presenterar alla de alternativ som finns för ditt valda resedatum.

Det bör noteras att det sannolikt blir dyrare att resa med en höghastighetsfärja eller katamaran jämfört med nattfärjor eller äldre färjor för fordon. Men, höghastighetsfärjorna har fördelen av att vara snabbare (naturligtvis!) och ofta mer bekväma med vissa bekvämligheter ombord.

Avgångspunkter för färjor till Thailändska öarna

Departure Points for Ferries to Thai Islands

Att boka online genom 12Go är fördelaktigt då du slipper fundera över vilka färjor som går till vilka öar och deras avgångsplats – hemsidan hanterar allt åt dig. Men vi förstår att det kan vara skönt att ibland vara mer självständig och navigera dig själv genom Thailand. Att själv avgöra varifrån du bör påbörja din resa för att nå en specifik färja kan dock vara förvirrande med tanke på det stora antalet öar, olika rutter, och olika kajer för fotgängare eller dem med fordon. För att underlätta har vi skapat en lista som hjälper dig att orientera dig bland de mest populära öarna och deras avgångsplatser.

Färjor till Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan

Cheapest koh Phangan to Koh Tao
Songserm-färja under de hektiska dagarna av Fullmånefesten © woraatep suppavas / Shutterstock.com

Detta är tre av Thailands mest kända och populära ödestinationer, så färjeavgångar finns i överflöd. Om du reser med egen bil eller har en skoter du vill ta med till någon av dessa öar, behöver du ta en färja från Donsak, en stor färjepir belägen cirka 60 kilometer från staden Surat Thani. Dessa färjor rymmer fordon men är oftast äldre och inte lika bekväma som de nyare höghastighetsfärjorna.

För dem som enbart reser till fots finns alternativa färjeöverfarter till Thailand. Det finns en nattfärja från Ban Don-piren i centrala Surat Thani. Den kostar mindre än en hotellnatt, vilket kan vara fördelaktigt om du anländer sent. Men förvänta dig inte lyx – sängarna är enkla! Ett annat val är att avgå från Chumphon, norr om Surat Thani. Om du reser från Bangkok når du Chumphon först, med regelbundna färjeavgångar till alla tre öarna.

Färjor till Koh Chang, Koh Wai, Koh Mak och Koh Kood

Ferries to Koh Chang, Koh Wai, Koh Mak, and Koh Kood
Bilfärja från fastlandet till Koh Chang © BBbirdZ / Shutterstock.com

Dessa öar befinner sig på den östra sidan av Thailandsbukten, vilket betyder en avresa från en färjepir nära staden Trat. Laem Ngob-piren tjänar dessa öar, men andra avgångspunkter finns om du är på väg till större ön Koh Chang, som Natural Bay Pier. Det bästa rådet är att utgå från var du ska bo för att välja färjeoperatör – du vill landa så nära din bostad som möjligt.

Färjor till Koh Phi Phi och Koh Lanta

Ferries to Koh Phi Phi and Koh Lanta
Interiör från en mindre färja mellan Krabi och Koh Phi Phi © SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Koh Lanta och de storslagna Phi Phi-öarna skiljer sig eftersom de befinner sig utanför Thailands västkust i Andamanhavet. För att nå dem tar du en färja från Krabi, Railay eller Phuket. Färjetider kan variera beroende på avgångsplatsen, så undersök detta i förväg.

Railay, nämnd ovan, är tekniskt sett inte en ö. Den ligger på en landtunga endast tillgänglig via vatten. Avresa från Ao Nang eller Chaofa Pier i Krabi för att nå Railay. Om du vill uppleva Thailands vackraste öar och stränder, blir färjeresor ett måste. Som framgår ovan finns många färjealternativ och avgångspunkter. För en smidig resa, överväg att boka via en betrodd online tjänst som 12Go – de gör bokningsprocessen enkel och bekymmersfri.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.