Bangkok till Hua Hin

Senast uppdaterad 7 juli, 2023

Publicerad

Om du söker lite omväxling från livliga Bangkok så är Hua Hin rätt plats för dig. Det är cirka 200 kilometer från Bangkok till Hua Hin, och denna strandort är ett populärt utflyktsmål för Bangkoks medel- och överklass. Det betyder dock inte att området är speciellt dyrt; lokaltrafiken är billig och perfekt för lite strövtåg längs stränderna. Det innebär att du får alla fördelarna med stranden, tillsammans med bekvämligheterna som staden har att erbjuda.

Läs mer om detta:
Från Bangkok till Hua Hin med buss
Bangkok till Hua Hin med minibuss
Från Bangkok till Hua Hin med tåg
Från Bangkok till Hua Hin med flyg

Hua Hin är en vacker plats att tillbringa lite kvalitetstid på, vilket är anledningen till att den var så lockande för thailändska kungligheter som började bygga sommarresidens i området på 1920-talet. Phra Ratchawang Klai Kangwon (“Långt från bekymmer”) är än idag ett kungligt residens. Om du vill följa i de thailändska kungligheternas fotspår kan du göra det genom att resa från Bangkok till Hua Hin med buss, minibuss, tåg eller flyg. Men vilket alternativ är bäst?

Resa med buss från Bangkok till Hua Hin

Bus Bangkok to Hua Hin

Du kan enkelt ta dig till Hua Hin från antingen Suvarnabhumi Airport (flygplatsen som trafikerar Bangkok), eller från staden Bangkok.

Från flygplatsen
Om du reser direkt från Suvarnabhumi Airport till Hua Hin kan du göra det med en modern buss med 24 säten. Det finns sex avgångar för dessa bussar varje dag, med start kl. 07.00. Biljetter till bussen kan bokas vid disken på plan 1 vid gate 8. Detta är också samlingsplatsen för alla som reser med bussen. Priset för en plats på bussen från Bangkok till Hua Hin är 305 baht.

Det är viktigt att notera att det finns begränsningar för hur mycket bagage du kan ta med på Hua Hin-bussen. Du får ta ombord ett handbagage som får plats i takfacken. Du får också ta med ett annat bagage som väger 20 kg eller mindre. Du får betala 50 baht för ytterligare ett bagage som väger upp till 20 kg. Om du har mer bagage än så måste du tala med någon av personalen på plats innan du gör några bokningar. Det är också värt att nämna att om du har större bagage, till exempel en cykel, kan du debiteras 200 baht per föremål.

Resan från Suvarnabhumi-flygplatsen till Hua Hin tar omkring 3-4 timmar, men det kan ta längre tid under rusningstid. Trafiken kan stoppa upp rejält, så se till att du har gott om tid för att nå din destination.

Från Bangkoks stadskärna

Ibland kan det mest utmanande vara att ta sig till den södra bussterminalen, Sai Tai Mai, om du ska resa från centrala Bangkok till Hua Hin. Terminalen, som ligger nära floden Chao Phraya, kan vara svår att hitta för turister som inte är bekanta med det lokala kollektivtrafiksystemet. Det kan ofta vara enklare att ta en taxameter-taxi dit; det kostar cirka 120 baht eller 40 kronor från turistområdena. Bor du i Sukhumvit-området kan du ta buss 515 från Victory-monumentet, vilket bara kostar några baht. Buss 511 går också från centrala delar av staden, till exempel Petchaburi Road, till södra bussterminalen.

Bangkok Bus Station
Södra bussterminalen (Sai Tai Mai) i Bangkok © Settawat Udom / Shutterstock.com

När du väl är framme vid terminalen kan du där köpa en biljett för din resa. Priset för resan är omkring 200 baht och det är vanligtvis inte nödvändigt att boka i förväg. Om du ska resa under en nationell helgdag eller under högtid kan det dock vara en bra idé att kolla upp om du behöver boka i förväg. Bussarna från Bangkok till Hua Hin avgår var 20:e minut och resan tar cirka 3,5 timmar, vilket kan variera beroende på trafiken.

Resa med minibuss från Bangkok till Hua Hin

Getting from Bangkok to Hua Hin by Van
Toyota Commuter används oftast som minibuss i Thailand © nitinut380 / Shutterstock.com

Ett bra alternativ till bussresan är att åka minibuss. Att åka minibuss från Bangkok till Hua Hin kan vara ännu billigare än att åka buss, och fördelen är att minibussarna oftast kommer fram till Hua Hin lite snabbare. Den beräknade restiden ligger vanligtvis mellan 3,5 och 4 timmar, så du sparar kanske inte massor av tid genom att välja minibussen. Det finns dock flera olika företag som kör på denna sträcka, och de har olika avreseplatser, vilket gör det till ett ännu mer flexibelt färdsätt.

Möjliga avreseplatser inkluderar Mochit New Van Terminal, Southern Terminal, Khao San Road och Ekkamai bus terminal, vilket kanske gör det enklare att nå din utgångspunkt. Några av de mer respekterade företagen som kör minibussar från Bangkok till Hua Hin är Nor Neane Transport, Mama Travel and Tour, JKP Mochit och Win Poo Yai Piak. De använder alla minibussar med plats för 10 till 12 personer och med luftkonditionering. En nackdel med att resa med minibuss är att du kan ha mindre plats än på en buss, och bagageutrymmet är ofta begränsat, så det kanske inte är bästa alternativet om du har mycket bagage.

Resa med tåg från Bangkok till Hua Hin

Hua Hin järnvägsstation © Casper1774 Studio / Shutterstock.com

Det är smidigt att resa med tåg från Bangkok till Hua Hin, med avgångar från stadens nya Krung Thep Aphiwat Central Terminal regelbundet under dagen mellan kl. 8.10 och 22.20. Men det är ingen snabbresa; även med snabbtåget tar det cirka 4 timmar. Med ett vanligt tåg tar resan omkring 4 timmar och 15 minuter. Det finns också en daglig avgång som tar lika lång tid som snabbtåget. En av de största fördelarna med att resa med tåg är att anlända till Hua Hin tågstation. Stationen är en av de äldsta i Thailand och har det kungliga väntrummet där kungen och hans följe brukade välkomnas. Rummet har flyttats från sin ursprungliga plats på Sanamchan Palace i Nakom Pathom.

Prisstrukturen för tågresan från Bangkok till Hua Hin kan vara lite invecklad, då det finns tre olika klasser. Priserna varierar markant från 44 baht för tredje klass till 202 baht för första klass. Dessutom finns det möjlighet att betala extra för bekvämligheter, som en luftkonditionerad First Class Day & Night Coach. Det kostar 1 522 baht om du vill ha hela kupén för dig själv. Självklart finns det billigare alternativ om du reser över natten, som till exempel en luftkonditionerad Second Class Day & Night Coach. En övre bädd i den kostar 572 baht. Om du planerar att boka en bädd i en sovvagn bör du vara medveten om att de övre bäddarna är mindre, vilket är anledningen till att de alltid är billigare än de nedre.

Tredje klass-biljetter på tåget från Bangkok till Hua Hin har sin fördel genom att de inte kan förbokas, vilket betyder att du bara borde kunna dyka upp på stationen och köpa en. Oavsett vilket biljettalternativ du väljer, rekommenderas det att du kollar priser för tåget från Bangkok till Hua Hin strax innan resan eftersom de kan variera.

Resa från Bangkok till Hua Hin med flyg

Plane Bangkok to Hua Hin

Det finns möjlighet att flyga från Bangkok till Hua Hin, men inte med ett traditionellt flygbolag. Just nu finns det inga reguljära kommersiella flygningar mellan de två destinationerna. Båda destinationerna har dock flygplatser, så det är möjligt att hyra ett charterplan för att flyga från Bangkok till Hua Hin. Som du säkert kan tänka dig, är detta inte ett billigt alternativ och flygtiden från Bangkok till Hua Hin är 35 minuter.

Om du inte är villig att betala för ett chartrat flygplan, är de bästa alternativen för att resa från Bangkok till Hua Hin att ta buss eller tåg. Bussresan från Bangkok till Hua Hin är det något snabbare alternativet och kan vara billigare, beroende på vilken tågklass du väljer. Tågresan från Bangkok till Hua Hin kan ta lite längre tid och kanske inte ha luftkonditionering, återigen beroende på vilken reseklass du väljer, men du har fördelen att anlända till en fantastiskt vacker station i Hua Hin. Du bör också komma ihåg att även om det kan ta lite tid att resa från Bangkok till Hua Hin med buss eller tåg, ger det dig chansen att se fantastiska platser, inklusive floder, berg och flera thailändska tempel längs vägen.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.