Pai till Chiang Rai

Senast uppdaterad 16 augusti, 2023

Publicerad

Thailand kan vara känt för sina större städer, men pärlor som Pai bör absolut inte förbises. Denna förtjusande lilla stad ligger i en dal vid floden Pai, omgiven av ett landskap fullt av vattenfall, raviner och varma källor. Själva staden är en livlig plats som bjuder på en egen Walking Street med matstånd och hantverksbutiker, och nära ligger den traditionella kinesiska byn Baan Santichon. Efter avkoppling i Pai kan man fortsätta till Chiang Rai för ett mer pulserande stadsliv, känd för sina imponerande tempel som Wat Rong Khun, Wat Phra Singh och Wat Phra That Doi Chom Thong, medan närliggande Singha Park erbjuder vacker natur.

Läs mer om detta:
Pai till Chiang Rai med buss
Pai till Chiang Rai med minibuss
Pai till Chiang Rai med taxi

Options for Travel from Pai to Chiang Rai
Vackra bergsvägar mellan Pai och Chiang Mai. © Sirikunkrittaphuk / Shutterstock.com

Resealternativ från Pai till Chiang Rai

Det raka avståndet mellan Pai och Chiang Rai är cirka 180 kilometer. Även om det vore idealiskt att kunna flyga direkt, finns det för närvarande inga flygningar mellan dessa två städer. Wisdom Airways erbjöd tidigare flygningar till Chiang Mai, men dessa har upphört. Chiang Mai ligger dock ännu 190 kilometer från Chiang Rai. Så just nu finns det tre alternativ att resa mellan Pai och Chiang Rai: Buss, minibuss eller Taxi.

Pai till Chiang Rai med buss

Pai to Chiang Rai by Bus
Grön buss mellan Chiang Mai och Chiang Rai © nitinut380 / Shutterstock.com

Vägen mellan Pai och Chiang Rai sträcker sig över cirka 300 kilometer, genom berg och dalar på vägar som kan vara smala och mycket krokiga. På grund av detta är bussresan lång och kanske inte rekommenderad för de som lätt blir åksjuka. För närvarande finns det inga direktbussar mellan Pai och Chiang Rai, så du måste först ta en buss till Chiang Mai och sedan byta till en annan som går till Chiang Rai. Att byta buss är fullt genomförbart, men innebär två separata bokningar. Total resningstid beräknas till omkring 8,5 timmar, varav sträckan från Chiang Mai till Chiang Rai upptar ungefär 3,5 timmar.

Greenbus Customer Reviews

Det är fullt möjligt att byta buss, men det tar lite längre tid och innebär att du måste boka två bussbiljetter i stället för en. Du måste också vara noggrann med ditt schema eftersom du måste se till att du lämnar Pai tillräckligt tidigt på dagen för att kunna ta dig till Chiang Mai i tid för en senare buss till Chiang Rai. Totalt tar resan ungefär 8,5 timmar om du åker med buss från Pai till Chiang Rai, och sträckan från Chiang Mai till Chiang Rai tar upp ungefär 3,5 timmar av den totala tiden.

Pai till Chiang Rai med minibuss

Toyota Commuter
Toyota commuter vanligaste minibussen i Thailand © nitinut380 / Shutterstock.com

Även om buss kan vara det mest ekonomiska alternativet kan minibuss erbjuda en smidigare upplevelse. Det kan kosta lite mer, men med tanke på komforten och hastigheten kan det vara värt priset. Genom att boka genom webbplatsen 12Go.asia kan du finna direktresor från Pai till Chiang Rai med minibuss, vilket eliminerar behovet av byte. Minibussar kan också erbjuda en behagligare färd på bergsvägarna tack vare sin mindre storlek, vilket resulterar i en snabbare och mjukare resa jämfört med buss.

Du kan boka med Terminal Green via 12Go med avgång från Pai kl. 07.00. Deras scheman antyder att det tar 7,5 timmar att nå Chiang Rai, vilket kan betyda att de kör lite lugnare och försiktigare än vissa andra minibussföretag. Genom att boka med Terminal Green via 12Go får du även omedelbar bokningsbekräftelse och möjlighet till återbetalning.

Pai till Chiang Rai med taxi

Pai to Chiang Rai by Taxi

Om du inte är förtjust i tanken på en delad minibuss eller buss, kan ett alternativ vara att resa med privat taxi. Med “privat taxi” avses en taxi som drivs av ett företag som tar emot förhandsbokningar och som ofta kör utstakade rutter, som exempelvis mellan Pai och Chiang Rai, till ett förutbestämt pris. Detta i kontrast till en traditionell taxi som du tar på gatan med en taxameter igång.

Dessa privata taxibilar kan bokas via 12Go. Den stora fördelen med att välja taxi från Pai till Chiang Rai är flexibiliteten. Du bestämmer när och var du vill bli upphämtad, och du kan bli avsläppt var som helst i Chiang Rai.

Det primära avbräcket med privata taxibilar är priset; det är det klart dyraste sättet att resa mellan Pai och Chiang Rai. Men, du betalar för en skräddarsydd tjänst. Om du reser i sällskap eller med familj kan du boka en minibuss för upp till 9 passagerare och dela kostnaden, vilket gör priset per person mer överkomligt.

Så om du vill resa både billigt och bekvämt mellan Pai och Chiang Rai rekommenderar vi minibuss. Vill du däremot ha mer flexibilitet och är beredd att betala mer, kan en privat taxi vara det bästa valet.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.