Ninh Binh till Phong Nha

Senast uppdaterad 24 augusti, 2023

Publicerad

Vietnam har stora städer som drar till sig turister från hela världen, men landets naturliga landskap är också otroligt. Det finns skönhet att se över hela landet, men om du letar efter två speciella platser som lyfter fram något av det bästa av Vietnam, finns Ninh Binh och Phong Nha. Ninh Binh i norra Vietnam har hundratals kalkstenskarster med jordbruksfält som ligger utspridda mellan dem. Ta en båt på vattenvägarna för att få ut det mesta av landskapet, och resa in i grottor eller upp i bergen för att hitta de många pagoder som gömmer sig där. Efter Ninh Binh åker du söderut till Phong Nha. Här kan du besöka den allt populärare nationalparken Phong Nha – Ke Bang med de äldsta karstbergen i Asien. Det är ett av UNESCO:s världsarv med grottor, floder, båtturer och mycket mer.

Läs mer om detta:
Ninh Binh till Phong Nha med buss
Ninh Binh till Phong Nha med tåg

Options for Travel from Ninh Binh to Phong Nha

Alternativ för resor från Ninh Binh till Phong Nha

Att ta sig från Ninh Binh till Phong Nha är en ganska lång resa som du bör räkna med att ta större delen av en dag, men resan är värd den tid du kommer att spendera på att ta dig dit! Det är cirka 400 kilometer den kortaste vägen, så om du kör bil skulle det sannolikt ta mellan 7 och 8 timmar att ta sig dit. Att resa med buss tar ännu längre tid eftersom bussarna måste köra långsammare och de gör ett antal stopp längs vägen. Tåg är ett annat alternativ, men det kostar mer än buss, och tyvärr kan tåget inte ta dig hela vägen till Phong Nha, utan du måste ta dig till järnvägsstationen. Ett annat transportalternativ är att resa norrut till Hanoi och ta ett flyg eller tåg från Hanoi till Dong Hoi. Även detta är inte idealiskt eftersom du fortfarande måste byta från Dong Hoi till Phong Nha – men det finns minibussar och taxibilar som kan ta dig – och du måste resa tillbaka till Hanoi från Ninh Binh för att påbörja din resa.

Ninh Binh till Phong Nha med buss

Ninh Binh to Phong Nha by Bus

När du vill ha överkomligt pris och bekvämlighet är bussen ett bra sätt att ta sig från Ninh Binh till Phong Nha. Att resa med buss är det billigaste sättet, och eftersom det finns direktbussar som tar dig direkt till Phong Nha är det också det bekvämaste. Men att resa med buss över så långa avstånd är inte särskilt bekvämt, och med tanke på att du kommer att tillbringa cirka 9 timmar på den här bussen rekommenderas det inte för någon som inte gillar att sitta still.

Om du tittar på bussalternativen ska du se till att du bokar en biljett som går hela vägen från Ninh Binh till Phong Nha. Det finns några olika företag som erbjuder denna direktlinje: Ninh Binh Footprint, Techbus VN JSC, Full Moon Party Tour och Grouptour. Något som också är bra med dessa bolag är att du kan få en sovbuss. Fördelen med en sovbuss är att de kör över natten och har liggstolar av god kvalitet som gör att du kan luta dig tillbaka och – förhoppningsvis – somna. De avgår alla mellan klockan 18 fram till klockan 21.30 från Ninh Binh, vilket innebär att de anländer tidigt på morgonen till Phong Nha, runt kl. 04.00. Det kanske låter för tidigt för vissa, men du blir avsläppt i hjärtat av Phong Nha, omgiven av hotell och vandrarhem, så du kanske till och med kan checka in på ditt hotell så snart du kommer dit.

Ninh Binh till Phong Nha med tåg

Ninh Binh to Phong Nha by Train

Du har några olika alternativ om du vill resa med tåg från Ninh Binh till Phong Nha, men, som tidigare nämnt, tar tåget dig inte hela vägen till själva Phong Nha. Ändå är tågresan i Vietnam något vi skulle rekommendera – det sammanför den romantiska känslan av att resa med tåg med möjligheten att skåda fantastiska landskap. Även om det kostar mer än att resa med buss från Ninh Binh till Phong Nha, får du tillgång till fler tjänster och massor av extra utrymme för den extra kostnaden.

Ett alternativ är att ta tåget från Ninh Binh till Minh Le. Det här tåget, drivet av Vietnam Railways, avgår från Ninh Binh kl. 8:30 och anländer till Minh Le 7 timmar och 20 minuter senare, kl. 15:46. Detta är ett dagtåg som ger dig chansen att uppleva allt det fantastiska landskapet längs vägen. Du kan boka dina biljetter för detta via 12Go.asia där du kan se de olika biljettalternativen och priserna. De billigaste biljetterna är 2nd Class AC Seats Only, vilket innebär att du får en vanlig sittplats på tåget, vilket kan vara allt du behöver om du reser över dagen. En fördel med tåget jämfört med bussen är möjligheten att resa dig upp och röra på dig när du vill, inklusive att köpa mat ombord eller gå på toaletten.

Ninh Binh to Phong Nha by Train

Om du vill ha mer eget utrymme finns det också biljetter tillgängliga för 2nd Class Sleepers och 1st Class Sleepers. Dessa biljetter innebär att du får en säng istället för en sittplats, och om du väljer 1st Class Sleeper kommer sängen att vara bekvämare och det kommer att finnas färre personer i hytten med dig.

Det andra alternativet för att åka med tåg från Ninh Binh till Phong Nha är att ta ett tåg som går till Dong Hoi istället. Det finns fler alternativ för dessa tåg, vilket ger dig mer flexibilitet när det gäller vilken tid på dagen du åker, och du kan få ett sovtåg om du går den här vägen. Självklart finns det fördelar med att köpa en sovbiljett för dessa tåg eftersom de reser över natten och du faktiskt kan få lite sömn!

Kom ihåg att när du väljer att åka tåg från Ninh Binh till Phong Nha måste du fortfarande byta från antingen Minh Le eller Dong Hoi till själva Phong Nha, och du kan göra detta med buss eller taxi. Eller, om du inte har något emot att sitta på en buss så länge, boka en direktbuss från Ninh Binh till Phong Nha för att spara lite pengar över kostnaden för tåget. Bortsett från kostnadsbesparingar skulle vi rekommendera att resa med tåg!

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.