Muay Thai/Thai Boxning i Bangkok

Senast uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad

Om du är ute efter thaiboxning är Bangkok den perfekta platsen att både titta på och delta i denna sport. Thaiboxning, känd som “de åtta lemmarnas konst”, är den allmänna västerländska termen för denna thailändska kontaktsport. Deltagarna använder sina smalben, armbågar, knän och knytnävar under varje Muay Thai-match. Ursprungligen en del av den thailändska militärens träningsprogram, är Muay Thai idag en mycket populär sport i hela Thailand. Varje stad har sin egen arena för sporten.

För att se lite Muay Thai i Bangkok, finns det två huvudarenor där du kan följa flera matcher under en kväll, inklusive de traditionella ritualerna före matchen. Den nyare Lumpinee Boxing Stadium ligger på 6, Ramintra Rd, Anusawaree, Bangkok, nära Don Muang Airport. Den äldre, Rajadamnern Thai Boxing Stadium, ligger på 1, Ratcha Damnoen Nok Road, Bangkok 10100.

Ritualer inom Muay Thai

Innan varje thaiboxningsmatch på någon av Bangkoks arenor kan du förvänta dig en uppvisning av traditionella ritualer. “Wai Khru” är boxarnas sätt att visa respekt för sina tränare, medan “Ram Muay” ger dem en chans att visa upp sin smidighet och skicklighet för publiken. Detta är också uppvärmningstiden, så att fighters är helt redo när matchen börjar. Traditionella armbindlar och pannband, kallade mongkhon, bärs av fighters under denna del av evenemanget.

Titta på Muay Thai på Bangkoks Lumpinee Boxing Stadium

New Lumpini Stadium in Bangkok

Före du ger dig iväg till Lumpinee Stadium, är det viktigt att notera att den har flyttat från sin tidigare plats 2014 och vissa kartor har ännu inte uppdaterats. Den nya anläggningen ligger inte centralt, utan nära Don Muang Airport, vilket kan göra resan till arenan mer tidskrävande. Mo Chit BTS Station ligger en taxiresa bort, men ett bra alternativ kan vara att boka en organiserad tur som inkluderar transfer till och från ditt hotell. En sådan tur, inklusive en ringsideplats, kan bokas för omkring 1 022 SEK. Tack vare arenans avlägsna läge finns det inte många biljettförsäljare som hänger utanför. Du bör dock alltid köpa biljetter från officiella källor.

När du väl anländer till arenan, kommer du att bli imponerad av hur glänsande och orörd den är – en stark kontrast till den gamla arenan som var i så dåligt skick att en katt föll genom taket under en match. Trots vissa sportfans’ missnöje med bytet av arena, uppskattas den rent och snyggt underhållna anläggningen av turister. Det finns gott om snacksförsäljare, och visningsområden på olika nivåer vilket innebär att du kan se action oavsett vilken biljettklass du har. De dyraste biljetterna är till ringside och kostar ungefär 600 SEK. I det här området hittar du mest turister och familjer. För att verkligen uppleva Muay Thai atmosfären i Bangkok, kan det dock vara värt att köpa en biljett till ståplatsområdet, där de thailändska fansens hejarop är mest intensiva. Dessa biljetter kostar från ungefär 60 SEK.

Arenan är öppen tisdag och fredag från kl. 18.30 till 23.00 och lördag från kl. 16.00 till 20.00 och från kl. 20.15 till midnatt. Varje session består av upp till tjugo matcher, som var och en består av fem ronder på tre minuter. Du kan se matcher i en mängd olika viktklasser från miniflygvikt till super weltervikt.

Ett besök på Lumpinee Boxing Stadium är ett måste om du är ute efter thaiboxning i Bangkok. En sista detalj att nämna är att arenan drivs av Royal Thai Army på uppdrag av regeringen, och alla intäkter doneras till den thailändska militären. Så bli inte förvånad om säkerheten sköts av beväpnad militärpolis; det är helt normalt.

Titta på Muay Thai på Bangkoks Rajadamnern Stadium

Rajadamnern Stadium in Bangkok

Rajadamnern Stadium är en mycket äldre arena; den första matchen hölls på denna traditionella plats den 23 december 1945. Tiderna har förändrats. På den tiden kostade en biljett till Muay Thai-matcherna allt från omkring 20 till 90 kronor. Idag finns det en mängd olika biljetter tillgängliga, från tredje klass för cirka 150 kronor till ringside för omkring 600 kronor.

Om du är ute efter thaiboxning i Bangkok är Rajadamnern-stadion ett utmärkt ställe att besöka. Arenan är öppen måndag, onsdag, torsdag och söndag, och de flesta matcherna börjar omkring klockan 18.30. Det är en bra idé att dubbelkolla tiderna lokalt så att du inte missar något av det som händer.

En av fördelarna med att gå på Rajadamnern Stadium, jämfört med Lumpinee Stadium, är att det ligger närmare centrala Bangkok och att det är relativt enkelt och prisvärt att ta sig dit med taxi. En nackdel är att det finns fler biljettförsäljare som väntar på dig när du kommer dit, så det är återigen bäst att köpa biljetter via ditt hotell, online eller inne på själva stadion.

En sak som är värd att notera när du köper biljetter är att de billigaste för 150 kronor är till ett område som ligger en bit från ringen, bakom ett nät. Det är osannolikt att du kommer att få den bästa utsikten över matchen från detta område. De platser som är närmast händelsernas centrum är naturligtvis de vid ringside som, precis som på Lumpinee Stadium, oftast är upptagna av turister.

En kväll på Rajadamnern Stadium består vanligtvis av nio matcher, varav den sjunde normalt är huvudmatchen. Det är väl värt att granska detaljerna i matchschemat innan du går eftersom kvällar som innehåller många juniormatcher inte är lika spännande som mästerskapskvällar. Om du vill uppleva Muay Thai i Bangkok får du inte missa en mästerskapskväll på Rajadamnern Stadium, när publikens vrål tävlar med den taktfasta musiken som kan höras under hela kvällen.

Prova på Muay Thai i Bangkok

Om du älskar Muay Thai och vill prova på det själv kan du göra det. De flesta som vill prova på denna urgamla form av thaiboxning väljer att boka in sig på en kurs under ett par veckor. Detta brukade vara problematiskt eftersom det ofta innebar att man måste ta sig ut från Bangkok till de traditionella träningslägren där det kunde finnas ett stort gap mellan expertisen hos de lokala boxarna och de utlänningar som ville delta. Idag är det inte ett problem med gym i Bangkok som erbjuder Muay Thai-upplevelsen. Om du vill lära dig Muay Thai i Bangkok har vi tagit en titt på ett gym som du kanske vill besöka.

Master Toddy’s Gym ligger på 55/103-55/109 Bearing Soi 22, Sukhumvit 107 Road, Samutprakarn, Bangkok 10270. Det är certifierat av det thailändska utbildningsministeriet och av Muay Thai International Association. Gruppträningspass hålls varje morgon från kl. 07.30 till 09.30, måndag till lördag, och varje kväll från kl. 16.00 till 18.00 måndag till fredag. Extra kvällspass, från 18:30 till 19:30, hålls på måndag, onsdag och fredag. En-till-en-sessioner finns också tillgängliga på begäran; det rekommenderas att alla nykomlingar börjar med en en-till-en-session. Så där har du vår snabbguide till Muay Thai i Bangkok. Se några matcher som turist på en av Bangkoks två arenor – du kommer garanterat att få en underhållande kväll med bra sportsmannaanda. Eller om du vill vara riktigt äventyrlig och själv prova på thaiboxning i Bangkok kan du göra det under överinseende av erfarna proffs som ser till att du håller dig säker.

Tyckte du att den här guiden var användbar?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg: / 5. Antal röster:

Kamolchat Thanaditsayakun
Om Kamolchat Thanaditsayakun

Mitt namn är Kamolchat - en skribent med passion för resor som älskar att dela berättelser om nya destinationer och oförglömliga äventyr. Jag är född och uppvuxen i Thailand och har alltid fängslats av skönheten och mångfalden i mitt hemland, vilket inspirerade mig att ge mig ut och upptäcka världen.

Under årens lopp har jag haft nöjet att bidra till olika resepublikationer och webbplatser, till exempel Lonely Planet och Viator. Jag strävar efter att ge en autentisk bild av de platser jag besöker, komma in i hjärtat av lokala kulturer och hitta autentiska upplevelser som ger näring åt själen.

När jag fortsätter att resa över hela världen vill jag att du ska göra mig sällskap och uppleva vår världs underverk genom mina berättelser. Tillsammans kan vi lära oss, växa och inspireras av de otroliga människor, platser och kulturer som gör vår planet till en sådan extraordinär plats att utforska.